Airborne Museum Hartenstein

In september 1944 wordt een grote militaire operatie uitgevoerd: “Market Garden”. De geallieerden willen Nederland bevrijden en om de Siegfriedlinie heen doorstoten naar Berlijn. Een combinatie van een verrassingsaanval door luchtlandingstroepen (‘Airbornes’) om de bruggen over de rivieren te veroveren (‘Market’) en grondtroepen die de bruggen vervolgens bezetten (‘Garden’).

 
16km
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek

Bijna 12.000 Britse en Poolse luchtlandingstroepen vechten in Arnhem en omgeving om het doel te veroveren: de Rijnbrug. De brug wordt op 17 september door 700 geallieerden bereikt. Vier dagen lang wordt er zwaar gevochten om het behoud ervan. De rest van de 1th Airborne Division bereikt hen niet, door zware Duitse tegenstand. Uiteindelijk is terugtrekken naar Oosterbeek noodzakelijk naar het gebied rondom hotel Hartenstein in de hoop een bruggenhoofd te behouden tot de grondtroepen de Betuwe hebben veroverd. Na vijf dagen van ontbering en zware gevechten trekken de restanten van de divisie zich terug over de Nederrijn.

Hotel Hartenstein in Oosterbeek is het hoofdkwartier tijdens de slag.

Het Airborne Museum is gevestigd in het voormalige hotel Hartenstein. Het was het hoofdkwartier ondergebracht van de Britse bevelhebber generaal-majoor R.E. Urquhart. De Slag om Arnhem is wereldberoemd geworden door de film “A Bridge Too Far” en de vele films en boeken die er over zijn uitgebracht. Het museum bezit de grootste collectie authentiek materiaal over de slag. Kanonnen, wapens, uitrusting, documenten – zowel Brits als Duits. Het wordt allemaal geëxposeerd in de villa en in de Airborne Experience. De Experience is een 900 m2 grote ruimte, waar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem ervaart. Zo komt de  geschiedenis héél dicht bij.

Afbeeldingen op deze pagina zijn van Airborne Museum te Hartenstein. 

Veluwe Lodges Otterlo
Mosselsepad 52
6731 SM Otterlo

+31(0) 642 192 383
info@veluwelodgesotterlo.nl
Volg ons
Algemeen
Privacy   |   Voorwaarden

Ontwerp en realisatie website door Design Dojo.nl